Laat je goed informeren over de situatie waarin je komt te werken en wonen en welke gezondheidsrisico’s je eventueel loopt. Zo weet je welke vaccinaties je nodig hebt, of je nog maatregelen voor je drinkwater moet treffen (zoals meenemen van een filter) en of je klamboes en malariaprofylaxe moet gebruiken.

Zorgverzekering

Indien iemand langer dan 8 maanden per jaar buiten Nederland woont, wordt men geacht zich uit de gemeente te schrijven (en een buitenlands adres aan te geven). Dit heeft gevolgen! Simpel gezegd: men is niet alleen meer verzekerd voor Nederlandse sociale verzekeringen zoals AOW, maar de Nederlandse zorgverzekering is vaak niet meer geldig (meer informatie). Met als gevolg dat je je moet storten in de wonderen wereld van internationale zorgverzekeringen… Maak het jezelf niet te moeilijk en vraag gratis advies aan bij JoHo Insurances. Het afsluiten van een zorgverzekering via JoHo is tot dusver gratis.

Overigens, schrijf je je niet uit bij de gemeente denk dan hier aan: vaak hebben Nederlandse zorgverzekeringen of reisverzekeringen een voorwaarde dat de verzekering niet meer geldig is bij een verblijf langer dan zes maanden in het buitenland.

Vaccinaties

Probeer ruim van tevoren te inventariseren welke vaccinaties of boosters je allemaal nodig hebt. Vaccinaties zijn te verkrijgen bij de plaatselijke GGD, tropenpoli van enkele ziekenhuizen (bv. AMC, Havenziekenhuis) en particulieren (thuisvaccinatie, vaccinatieopreis etc.).

Oké, jij als eigenwijze arts laat je uiteraard niet pas adviseren op het vaccinatie consult: je zoekt het eerst zelf uit! Een goede onafhankelijk website om te gebruiken is die van Centers for Disease Control and Prevention (USA).

Heb jij nog vaccinaties/boosters nodig voor vertrek: controleer van tevoren jouw zorgverzekering of neem voor het NTC/buitenland jaar een uitgebreid(er) pakket!

Rabiës

Rabiës vaccinatie is prijzig zowel qua tijd als geld. Op dag 1, 7 en tussen 21-30 dagen (3x in totaal) moet je een vaccinatie halen á 80 Euro per vaccinatie. Dit is de intramusculaire versie. De tropenpoli van het AMC geeft rabiës vaccinaties intracutaan, wat net zo veilig is (alleen dit is niet het officiële advies). Doordat deze vaccinatie intracutaan zijn, is er minder vloeistof nodig. Ga je met drie mensen naar de tropenpoli dan is de prijs per vaccinatie aanzienlijk minder (prijslijst is hier te vinden).

NB:
1) recent wordt geadviseerd dat twee vaccinaties afdoende zijn i.p.v. drie (o.a. door tekort aan vaccinaties)! Bespreek dit op het consult.
2) als jouw zorgverzekering óók rabies verzekerd (wat niet altijd het geval is), dan wordt bovenstaande constructie in het AMC vaak niet goedgekeurd door jouw zorgverzekeraar. Nogmaals: check dit van tevoren. 

Waarom zou je je laten vaccineren tegen Rabiës?
Een rabiës infectie is ongeneeslijk, zie WHO Rabiës facts. Indien jij, ongevaccineerd, wordt gebeten door een met rabiës besmette hond/kat/vleermuis, dan heb je binnen afzienbare tijd 1) human anti rabies immunoglobulinen(HRIG) en 2) alsnog de rabiës vaccinatie (HDCV) nodig. Immunoglobulinen zijn niet overal ter wereld verkrijgbaar en soms van twijfelachtige kwaliteit. Indien je wel bent gevaccineerd, dan heb je tweemaal een booster (van het vaccin) nodig, de eerste het liefst binnen 1-2 dagen. Dit is vaak gemakkelijker verkrijgbaar. TROIE’s advies: vaccineer je tegen rabiës.

Medicatie

Informeer welke medicijnen, die je nodig (denkt) te hebben ter plaatse zijn en wat de kwaliteit ervan is. Veel medicatie voor eigen gebruik zul je mee moeten nemen, zoals malariaprofylaxe, evt. malaria-noodkuur. Als medicatie niet vergoed wordt kan je een verzoek indienen bij de fabrikant om je te sponsoren of de medicatie tegen inkoopsprijs te leveren.

PEP-pakket is soms verkrijgbaar via de Nederlandse ambassade ter plaatse. Vraag altijd huidig beleid na. In veel Afrikaanse landen is in de diverse ziekenhuizen het eerste deel van de PEP kuur te krijgen; de rest is vervolgens via de ambassade te regelen.

Keuring

Sommige uitzendende organisaties willen dat je gekeurd wordt voor vertrek. Tijdens een keuring kan je ook bespreken of er nog aanvullende onderzoeken gedaan moeten worden (HIV-test, Hep.B titerbepaling e.d.) en kun je overleggen welke malariaprofylaxe voor jou het best is en welke vaccinaties je nodig hebt. Ook verlangen veel ziektekostenverzekeringen dat je een saneringsverklaring van de tandarts inlevert.

 

CHECKLIST VOOR VERTREK
1. voldoet een Nederlandse zorgverzekering nog? 
2. zorg- of reisverzekering: is repatriëring gedekt?
3. welke vaccinaties nog nodig?
4. ben jij verzekerd voor reisvaccinaties – kan je je nog bijverzekeren dit jaar?
5. vaccinaties halen: vergeet rabiës niet!
6. malariaprofylaxe: to take or not to take (overleg tijdens het vaccinatie consult)
7. malaria PREVENTIE (je bent AIGT-er of je bent het niet…): klamboe mee!
8. is er een PEP-pakket aanwezig in jouw ziekenhuis of in de buurt? 

Keuringsziekenhuizen en tropenpoli’s