Wat je meeneemt hangt hangt natuurlijk erg van je persoonlijke situatie af. Om deze rubriek wat overzichtelijker te maken hebben we het onderverdeeld in de volgende onderwerpen:

Apparatuur

Een powerbank, bijvoorbeeld op zonne-energie zoals een waka, is erg handig om mee te nemen. Een powerbank is vaak wel verkrijgbaar in de grote(re) steden, maar vaak van mindere kwaliteit.

Gereedschap

Wat je aan gereedschap meeneemt zal vooral van je eigen interesse en vaardigheden afhangen, maar over het algemeen is het handig een goed gevulde gereedschapkist met hamer, nijptang, steeksleutels, striptang, schroevendraaiers, waterpas, boormachine (op accu), zaag e.d. mee te nemen. Denk ook aan spijkers (ook stalen nagels), schroeven, schroefhaken, schroefogen en kabelbeugeltjes, evenals tape en touw , alhoewel dat soort zaken vaak lokaal goed verkrijgbaar zijn. Wil je je klusvaardigheid wat op krikken dan is deelname aan de T-week iets voor jou. Zie T-week elders op deze website

Keukenspullen en eetwaar

Ook dit is weer erg afhankelijk van je situatie. Over het algemeen is het wel handig om wat keukenspullen mee te nemen, al zal er vaak ook veel lokaal te verkrijgen zijn. Een koelkast is vaak lokaal aan te schaffen (of is er al) en je hebt ook koelkasten die werken op een generator, voor als je geen elektriciteit hebt.

Wat eten betreft: zeker voor het begin, als je nog niet weet waar alles te krijgen is, kan je broodbeleg en kruidenmixjes, zakjes of blikjes soep e.d. meenemen. Verder kun je zaadjes voor kruiden e.d. meenemen om in je tuin te planten.

Toiletspullen

Vergeet niet een goede voorraad zonnebrandcreme mee te nemen, dit is om logische redenen moeilijk(er) verkrijgbaar en een stuk duurder in de tropen.

Overig

Bedenk dat je voor langere tijd weggaat en neem vooral persoonlijke spullen en spullen zoals boeken en spelletjes mee. Vaak zijn mensen zeer geïnteresseerd in waar je vandaan komt en is het leuk foto’s van familie, vrienden, typische Nederlandse zaken mee te nemen. Ook typisch Hollandse cadeautjes, zoals stroopwafels en delfts blauw e.d. doen het goed. Dropgoed wordt vaak niet gewaardeerd. Iets anders wat handig is om mee te nemen zijn kampeerspullen. Het verbreed je mogelijkheden om op vakantie te gaan en veel kampeerspullen zijn handig als spullen kapot gaan (bv. petzl/zaklantaarns als de stroom uitvalt). Kampeerspullen evt. kopen bij House of Outdoor (zie hieronder)

Handige (web)adressen

Verhuizing

Hoeveel spullen je mag verhuizen en hoeveel spullen je mag opslaan is erg afhankelijk van je contract. Voor PSO geldt bijvoorbeeld dat je 3 m3 mee mag nemen (1 m3 extra voor elk extra gezinslid) en dat je 20 m3 mag opslaan. Moet je het een en ander zelf regelen, informeer dan tijdig naar de mogelijkheden.