Wat je meeneemt hangt hangt natuurlijk erg van je persoonlijke situatie af. Om deze rubriek wat overzichtelijker te maken hebben we het onderverdeeld in de volgende onderwerpen:

Apparatuur

Is natuurlijk erg afhankelijk van je elektriciteitsvoorziening. Wat betreft de computer: ook al heb je elektriciteit, dan is het nog handig een laptop mee te nemen. Je kunt ‘m al meenemen in je bagage en hoeft dus niet te wachten tot je spullen arriveren. Bovendien ben je niet afhankelijk van continue stroom toevoer. Zorg voor goede virusprotectie, liefst een die je kan updaten via internet. Voor de computer (en andere apparatuur) is het handig een battery back up (UPS) mee te nemen, die onregelmatige stroom of stroomstoringen opvangt. Je moet wel weten hoeveel ampère je apparatuur verbruikt . Een 2e hands UPS is vaak te verkrijgen bij bedrijven, waar ze afgeschreven zijn. Ook is een UPS handig om wat (spaar)lampen op te laten branden als plotseling de stroom uitvalt. Bij het meenemen van apparatuur als printers e.d. neem ook reserve cartridges mee. Voor een fax extra faxrollen. Het is niet zeker dat dezelfde types in de steden verkrijgbaar zijn. Als je e-mailt zorg dan dat je een modem meeneemt dat ‘pulse dailing’ aankan. Veel telefoonsystemen in Afrika werken nog niet met ‘tonedialing’.

Het is vaak ook lekker je stereo-installatie mee te nemen. Een goed alternatief (als je geen elektriciteit hebt) is een walk- of diskman op oplaadbare batterijen, met kleine boxjes erbij. Er zijn zelfs batterijopladers op zonne-energie te krijgen als je helemaal geen elektriciteit hebt. Of je een TV, met evt. videorecorder meeneemt zal afhangen van de mogelijkheid om lokale en internationale zenders te ontvangen. Informeer hiernaar bij je voorganger.

Het kan ook handig zijn een wasmachine mee te nemen. Het verlengt de levensduur van je kleren (ze slijten echt sneller als ze met de hand gewassen en geschrobd worden). Ook een strijkijzer is handig en zelfs een must bij ‘putsy flies’.

Zie voor keukenapparatuur Keukenspullen en etenswaar.

Gereedschap

Wat je aan gereedschap meeneemt zal vooral van je eigen interesse en vaardigheden afhangen, maar over het algemeen is het handig een goed gevulde gereedschapkist met hamer, nijptang, steeksleutels, striptang, schroevendraaiers, waterpas, boormachine (op accu), zaag e.d. mee te nemen. Denk ook aan spijkers (ook stalen nagels), schroeven, schroefhaken, schroefogen en kabelbeugeltjes, evenals tape en touw , alhoewel dat soort zaken vaak lokaal goed verkrijgbaar zijn. Wil je je klusvaardigheid wat op krikken dan is deelname aan de T-week iets voor jou. Zie T-week elders op deze website

Keukenspullen en eetwaar

Ook dit is weer erg afhankelijk van je situatie. Over het algemeen is het wel handig om wat keukenspullen mee te nemen, al zal er vaak ook veel lokaal te verkrijgen zijn. Handige spullen zijn (als je elektriciteit hebt tenminste): waterkoker, mixer, blender (voor het maken van sap van vers fruit), koffiezetapparaat met ‘eeuwig’ filter en als je echt niet zonder kan een magnetron. Een koelkast is vaak lokaal aan te schaffen (of is er al) en je hebt ook koelkasten die werken op een generator, voor als je geen elektriciteit hebt.

Wat eten betreft: zeker voor het begin, als je nog niet weet waar alles te krijgen is, kan je broodbeleg en kruidenmixjes, zakjes of blikjes soep e.d. meenemen. Om zelf yoghurt te kunnen maken kun je lactobacillen in poedervorm (te verkrijgen bij Riet Diet Technology, 0172-571304) meenemen. Zij hebben ook kaasculturen. Verder kun je zaadjes voor kruiden e.d. meenemen om in je tuin te planten. Wat (sterke) drank betreft: je kunt proberen het te verschepen, maar het wordt vaak uit je container gevist/gejat. Oplossing kan zijn drank in onooglijke plastic flessen te vervoeren, maar dat hangt van je eigen drankzucht af. Bijna overal ter wereld is lekker bier te krijgen.

Toiletspullen

Voor de meeste toiletspullen, behalve zeep, geldt dat ze niet of moeilijk verkrijgbaar zijn. Dit geldt met name voor maandverband en tampons. Grootverpakkingen meenemen dus of af en toe spullen laten opsturen.

Overig

Bedenk dat je voor langere tijd weggaat en neem vooral persoonlijke spullen en spullen zoals boeken en spelletjes mee. Vaak zijn mensen zeer geïnteresseerd in waar je vandaan komt en is het leuk foto’s van familie, vrienden, je vorige huis en boeken over Nederland met tulpen en molens ;-), etc. mee te nemen. Ook typisch Hollandse cadeautjes, zoals dropjes, delfts blauw e.d. doen het goed. Iets anders wat handig is om mee te nemen zijn kampeerspullen. Het verbreed je mogelijkheden om op vakantie te gaan en veel kampeerspullen zijn handig als spullen kapot gaan (bv. petzl/zaklantaarns als de stroom uitvalt). Kampeerspullen evt. kopen bij House of Outdoor (zie hieronder)

Handige (web)adressen

Verhuizing

Hoeveel spullen je mag verhuizen en hoeveel spullen je mag opslaan is erg afhankelijk van je contract. Voor PSO geldt bijvoorbeeld dat je 3 m3 mee mag nemen (1 m3 extra voor elk extra gezinslid) en dat je 20 m3 mag opslaan. Moet je het een en ander zelf regelen, informeer dan tijdig naar de mogelijkheden.