Wat je meeneemt hangt hangt natuurlijk erg van je persoonlijke situatie af. Om deze rubriek wat overzichtelijker te maken hebben we het onderverdeeld in de volgende onderwerpen:

Kleding

Luchtige kleding in een tropisch land is uiteraard belangrijk, maar hou er rekening mee dat in veel landen (en ziekenhuizen) er van je wordt verwacht dat je netjes gekleed gaat. Dus lange broeken, nette shirts, rokken over de knie etc. Overigens, een lange, wijde linnen broek is soms luchtiger dan een spijkershort.

Regenlaarzen (ook op OK…), regenkleding, paraplu’s zijn ook geen overbodige luxe in het regenseizoen. Hou er verder rekening mee dat in het regenseizoen of ’s avonds het behoorlijk koud kan worden, informeer hier dus van tevoren naar.

Apparatuur

Een powerbank, bijvoorbeeld op zonne-energie zoals een waka of een Xtorm, is erg handig om mee te nemen. Een (kleine) powerbank is vaak wel verkrijgbaar in de grote(re) steden, maar vaak van mindere kwaliteit.

Vergeet een stekkerdoos liefst met surge protector en een reisadapter niet. Verder is een (led) zaklamp en/of hoofdlamp een absolute vereiste.

Gereedschap

Wat je aan gereedschap meeneemt zal vooral van je eigen interesse en vaardigheden afhangen, maar over het algemeen is het handig een goed zakmes of multitool (bijvoorbeeld een Leatherman) en een universeelmeter mee te nemen. Verder kan je denken aan een: gehoekte pincet, set minischroevendraaiers, spanningzoeker, set kleine kruiskopschroevendraaiers, set kleine schroevendraaiers 2/3 mm, set kleine imbussleutels, kleine waterpomptang, set sleutelvijltjes, schaar (voor alle materialen), combinatietang, puntbektang, zijsnijtang, aansteker, kleine soldeerbout, bahco klein 6 inch, waterpas, boormachine (op accu), zaag e.d. Wil je je klusvaardigheid wat op krikken dan is deelname aan de T-week iets voor jou.

Keukenspullen en eetwaar

Ook dit is weer erg afhankelijk van je situatie: informeer hiernaar voor vertrek. Handig is om zaadjes voor kruiden e.d. mee te nemen om in je tuin te planten.

Toiletspullen

Vergeet niet een goede voorraad zonnebrandcrème mee te nemen, dit is om logische redenen moeilijk(er) verkrijgbaar en een stuk duurder in de tropen. Deet/anti-insecten spray is vaak wel verkrijgbaar in de pharmacies in de grotere steden.

Slaapspullen

Vergeet jouw klamboe niet (het liefst geimpregneerd)!

Verder is een compacte slaapzak en/of lakenzak handig, met name als je ook gaat kamperen/rondtrekken.

Ontspanning

Bij gebrek aan ruimte (en gewicht) kan een e-reader of tablet een goede optie zijn om meerdere boeken mee te nemen. Er zijn abonnementen beschikbaar voor e-books voor een vast bedrag per maand, bijvoorbeeld Kobo, Kindle etc (vaak is eenmaal per maand online gaan wel een vereiste). Met een Spotify premium account kan je offline muziek te luisteren (dan moet wel eerst de speellijst worden gedownload, en het is eenmaal per maand noodzakelijk om online te komen). Soms is er in het ziekenhuis, een hotel in de buurt, of het dichtstbijzijnde stad wel wifi, dus overweeg een netflix account aan te houden.

Spelletjes! Neem bijvoorbeeld een pakje kaarten mee, neemt weinig plek in en is meteen een leuke manier om te bonden met nieuwe collega’s en vrienden.

Overig

Vaak zijn mensen zeer geïnteresseerd in waar je vandaan komt en is het leuk foto’s van familie, vrienden, typische Nederlandse zaken mee te nemen. Ook typisch Hollandse cadeautjes, zoals stroopwafels en Delfts blauw e.d. doen het goed. Dropgoed wordt vaak niet gewaardeerd. Iets anders wat handig is om mee te nemen zijn kampeerspullen. Het verbreed je mogelijkheden om op vakantie te gaan en veel kampeerspullen zijn handig als spullen kapot gaan (bijvoorbeeld petzl/zaklantaarns als de stroom uitvalt). Kampeerspullen eventueel kopen bij House of Outdoor (zie hieronder).

Met een waaier in de hand kan je die hitte soms net even wat beter verdragen… 🙂

Handige (web)adressen

  • Hollandbymail.nl is een internetwinkel voor typisch Nederlandse producten: drop, koffie, cd’s, boeken en dergelijke.
  • House of Outdoor: op het hele assortiment werd/wordt aan ontwikkelingswerkers een aantrekkelijke korting en de mogelijkheid tot BTW teruggave (d.m.v. douane-stempel op schiphol) geboden.
  • ID International Distributors brochure voor de tax free aanschaf van allerlei producten

Opslag

Veel spullen kan je niet meenemen: sla deze op in Nederland.