Sinds 1 januari 2014 is de opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT) van start gegaan, de vroegere opleiding tot Tropenarts. De opleiding leidt basisartsen op tot generalistisch werkende artsen die kunnen opereren op het snijvlak van de curatieve en preventieve geneeskunde en gezondheidsbevordering. Concreet betekent dit dat de AIGT de Nederlandse expert is op het gebied van global health, waar klinische zorg en public health samenkomen. De kennis en vaardigheden van de AIGT bevinden zich onder andere op het gebied van epidemiologische aspecten van ziekten en ziekten welke voornamelijk voorkomen in lage-inkomenslanden. Daarnaast beschikt de AIGT over relevante kennis en ervaring op het gebied van interculturele gezondheidszorg, die zowel in Nederland als daarbuiten zeer waardevol kan zijn.

De opleiding tot AIGT is uniek in de wereld door de ruime praktijkervaring in combinatie met een duidelijke focus op Internationale Gezondheidszorg en tropische geneeskunde. Dit maakt dat de afgestudeerde AIGT direct inzetbaar zijn in klinieken in ontwikkelingslanden. De opleiding is opgezet door de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG) en wordt gecoördineerd door het Concilium Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (CITG), een onderdeel van de NVTG.

De opleiding bestaat uit twee klinische periodes, studiedagen, de Netherlands Course on Global Health and Tropical Medicine (NTC) en een buitenlandperiode. De klinische periodes worden gevolgd in een aantal daartoe erkende Nederlandse ziekenhuizen. Bij invulling van de klinische periodes kan worden gekozen uit twee profielen.  Zo omvat het profiel ‘klassiek’ één jaar chirurgie en één jaar gynaecologie/verloskunde. Profiel ‘moeder en kind’ bestaat uit één jaar kindergeneeskunde en één jaar gynaecologie/verloskunde. Tijdens deze twee jaar dienen studiedagen bijgewoond te worden op het gebied van onder andere  urologie, dermatologie, oogheelkunde, psychiatrie, tandheelkunde, revalidatie geneeskunde en KNO. Vervolgens wordt de NTC gevolgd aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) te Amsterdam. Ten slotte wordt een buitenlandperiode gevolgd gedurende circa 6 maanden in een ziekenhuis in een Low and Middle Income Country (LMIC).

Selectie en vacatures

De selectie voor de opleiding tot AIGT zal plaatsvinden op basis van het aantal beschikbare opleidingsplaatsen. De eisen voor selectie zijn:

  • afgeronde opleiding tot arts leidend tot opname in het BIG register;
  • aantoonbare affiniteit voor het werk in de Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde;
  • werkervaring is een pre.
  • Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift.

Voor de selectie is een sollicitatieprocedure opgesteld door het OIGT. Kandidaten kunnen zich melden nadat vacatures voor de opleiding zijn geadverteerd op de OIGT website. Bron: oigt.nl

Vacatures voor opleidingsplaatsen

Zie: http://www.oigt.nl