Sinds 1 januari 2014 is de opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT) van start gegaan, de vroegere opleiding tot Tropenarts. Deze opleiding bereidt artsen voor op een baan als Medical Officer in een ontwikkelingsland of binnen de Internationale Gezondheidszorg. De opleiding tot AIGT is uniek in de wereld door de ruime praktijkervaring in combinatie met een duidelijke focus op Internationale Gezondheidszorg en tropische geneeskunde. Dit maakt dat afgestudeerde tropenartsen direct inzetbaar zijn in klinieken in ontwikkelingslanden. De opleiding is opgezet door de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG) en wordt gecoördineerd door het Concilium Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (CITG), een onderdeel van de NVTG.

De opleiding bestaat uit twee klinische periodes, studiedagen, de Netherlands Course on Global Health and Tropical Medicine (NTC) en een buitenlandperiode. De klinische periodes worden gevolgd in een aantal daartoe erkende Nederlandse ziekenhuizen. Bij invulling van de klinische periodes kan worden gekozen uit twee profielen.  Zo omvat het profiel ‘klassiek’ één jaar chirurgie en één jaar gynaecologie/verloskunde. Profiel ‘moeder en kind’ bestaat uit één jaar kindergeneeskunde en één jaar gynaecologie/verloskunde. Tijdens deze twee jaar dienen studiedagen bijgewoond te worden op het gebied van kindergeneeskunde, dermatologie, oogheelkunde, psychiatrie, tandheelkunde, revalidatie geneeskunde, KNO etcetera. Vervolgens wordt de NTC gevolgd aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) te Amsterdam. Ten slotte wordt een buitenlandperiode gevolgd gedurende circa 6 maanden in een ziekenhuis in een Low and Middle Income Country (LMIC).

Selectie en vacatures

De selectie voor de opleiding tot AIGT zal plaatsvinden op basis van het aantal beschikbare opleidingsplaatsen. De eisen voor selectie zijn:

  • afgeronde opleiding tot arts leidend tot opname in het BIG register;
  • aantoonbare affiniteit voor het werk in de Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde;
  • werkervaring is een pre.

Voor de selectie is een sollicitatieprocedure opgesteld door het OIGT. Kandidaten kunnen zich melden nadat vacatures voor de opleiding zijn geadverteerd op de OIGT website. Bron: oigt.nl

Vacatures voor opleidingsplaatsen

Zie: http://www.oigt.nl