Vaak is het handig om een 4WD te kopen, maar dit wordt door bijna geen enkel contract vergoed. De vraag is dus hoe belangrijk je het vindt om een auto te hebben. Informeer of je de auto van je voorganger kan overnemen. Probeer via de hoofdkantoren van uitzendorganisatie in Nederland de e-mailadressen te krijgen van expats in het veld. Wellicht dat mensen binnenkort hun contract beëindigen en een auto in de verkoop hebben.

Toyota Gibraltar is helemaal ingesteld op het verkopen van 4WD’s aan ex-pats.Vraag na bij ex-expats in de regio wat hun ervaring is voor het importeren van auto’s en hoe is de lokale markt ter plaatse. Check eventueel bij de ambassades voor de regelingen omtrent de verkoop van import-wagens (er kan een periode gelden waarin taxfree-import-wagens niet doorverkocht mogen worden).

NB. Vraag goed standaard-uitvoering na en mogelijkheden voor extra spare parts. Handig: 4WD, roofrack, lightprotectors, extra fueltank, spare wheel carrier, spare wheels, spare parts box en bedenk goed aan welke kant je het stuur wil hebben. In de meeste oud-engelse kolonies wordt links gereden.

Onderhoud

Spullen die handig zijn om mee te nemen/aan te schaffen zijn: bandenlichters, bandenpomp, V-snaar, bandenplak, bandenrubber en onmisbaar voor goed onderhoud is de manual van de auto.

Heb je geen kaas gegeten van onderhoud van een auto, dan is het goed om mee te doen aan de T-week van de Werkgroep Ontwikkelingstechnieken in Enschede. Hier leer je wat basis technische vaardigheden, waaronder die van de auto. Let op: deze cursus wordt eenmaal per jaar (in juli) gegeven en zit snel vol. Wanneer het je echt alleen maar om het auto-sleutelen gaat, kun je ook een zomercursus autosleutelen volgen in Belgie.

Rijbewijs

Informeer naar de plicht voor het omzetten van je Nederlandse rijbewijs in een lokaal rijbewijs. Bij langdurig verblijf kan een lokaal rijbewijs verplicht zijn. Nederlandse Ambassades schijnen soms ook een vrijbrief uit te geven (m.n. voor overheidspersoneel), zodat je zonder examen te doen een lokaal rijbewijs krijgt. In diverse landen is het hebben van een internationaal rijbewijs (verkrijgbaar bij de ANWB) verplicht of aanbevolen, maar dit is slechts 1 jaar geldig.

CHECKLIST VOOR VERTREK

1. Informeer bij voorganger: auto overwegen? auto evt. overnemen
2. Deelnemen aan de T-week!
3. Heb je een Internationaal Rijbewijs nodig?

Adressen: