Hoe je je geld en bankzaken regelt hangt erg af van het soort contract dat je hebt, de plek waar je heen gaat en van de duur van je contract.

In het geval van een PSO-suppletie-contract worden al veel zaken voor je geregeld en is het nodig dat je een bankrekening in Nederland houdt.

Als je op een lokaal contract weggaat is het ook mogelijk om van de diensten van PSO gebruik te maken. Tegen een redelijke vergoeding kun je verzekeringen e.d. via hen regelen. Als je op een lokaal contract weggaat kan je ook bij SANO (Stichting Artsen Naar Ontwikkelingslanden) een tegemoetkoming in de kosten aanvragen.

Verzekeringen

Eerst nagaan wat nodig is (of mogelijk al geregeld voor je wordt) en dit vergelijken met lopende verzekeringen in Nederland. Tijdig lopende verzekeringen opzeggen in Nederland (diverse moeten schriftelijk). Bedenk goed dat niet alle Nederlandse verzekeringen een buitenlanddekking geven bij langdurig verblijf elders. Verzekeringsmaatschappijen met buitenland dekking: AON, Zwitser Leven en via PSO (voor PSO contractanten).

Bankzaken

Informeer naar de mogelijkheden voor een lokaal bankaccount ter plaatse of in de dichtstbijzijnde stad (handig voor lokaal salaris). Diverse Nederlandse banken hebben in verschillende landen in Afrika ook filialen in de hoofdstad. Heb je deze mogelijkheid niet, dan is het handig een voorraadje geld (contant in dollars of in travellercheques) mee te nemen. In veel landen is het tegenwoordig mogelijk om (in de hoofdstad) te pinnen. Via de website http://www.mastercard.com/ kun je alle geldautomaten (ATM) wereldwijd opzoeken (klikken op Cardholderservices en dan op ATM locator). Als je toegang tot internet hebt kan internetbankieren via je rekening in Nederland handig zijn. Vraag op tijd een gesprek aan met je bank over de mogelijkheden. Vraag ook hoe je voorgangers een en ander geregeld hebben.

Bij de postbank werkt internetbankieren door een smsje te ontvangen met een TAN code. Als je geen bereik in het buitenland hebt kan je ook een TAN lijst aanvragen (5 werkdagen).

Of een creditcard handig is hangt erg van je persoonlijke situatie af. Vaak toch wel handig om achter de hand te hebben en in de meeste grote steden kun je er wel geld mee opnemen. Check de verloopdatum van je huidige card, als je er al een hebt.

Tips die we kregen

  • Bij de Postbank is het in ieder geval mogelijk om de geldigheidsduur van je kaart extra te verlengen tot 4 jaar (i.p.v. 2 jaar)
  • VISA schijnt een voordeel te hebben dat je voor geld pinnen of geld ophalen met je VISA card maar een eenmalig bedrag aan provisie betaalt en niet steeds een percentage. Dit geldt niet voor bankpassen die aangesloten zijn bij VISA, want daarvan schijnt de bank toch weer een provisiepercentage te berekenen (hierover dient nadere informatie te worden opgevraagd).

Adressen

  • PSO, Scheveningse weg 68, 2517 KX Den Haag, 070 3388433, e-mail: info@pso.nl; website: www.pso.nl
  • SANO, postbus 20051, 3502 LB Utrecht, 030 2823238, e-mail: sano@fed.knmg.nl
  • AON-consulting, postbus 11520, 2502 AM Den Haag, 070 3306010, website www.aon.nl