Werken of stage lopen in de Tropen: wat zijn de mogelijkheden?

Sinds 2008 organiseert TROIE jaarlijks de Tropen Carrière Dag (TCD). Het doel van deze dag is om te inspireren en informeren over de opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT), uitzending naar de tropen en de vele carrièreperspectieven na de tropen.

Doelgroep is AIGT in opleiding, co-assistenten, (medische) studenten, A(N)IOS, medisch specialisten en overige belangstellenden. Interessante sprekers zullen de carrièremogelijkheden illustreren in een dagvullend programma, daarnaast zal er een banenmarkt en enkele parallelle sessies plaatsvinden.

 

"The Past, The Present and The Future"

 

Dit jaar werd de TCD worden georganiseerd op 30 november in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

Het thema van dit jaar stond in het kader van het eerste lustrum van de specialisatie tot Arts Internationale Gezondheidszorg & Tropengeneeskunde (AIGT).

Een pas op de plaats: Wat hebben we bereikt door de jaren heen? Wat heeft de toekomst in het verschiet?

 

Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door T-week , Stichting Kilimanjaro , Artsen zonder grenzen (MSF), Interserve en Stichting Medic, Capacare.

Klik op de links voor meer informatie:

Programma  |  Tickets  |  Facebook event  |  Locatie

 

 

Sfeerimpressie:

TCD 2018 “Roots to Rise”

Op 1 december 2018 vond de 11e editie van de Tropen Carrière Dag plaats in de Oranjekerk Amsterdam. Met als thema “Roots to Rise” werd aandacht geschonken aan 'duurzame' initiatieven. Hoe zorgen we dat wij als buitenlandse hulpverleners op de lange termijn meer achterlaten dan alleen goede bedoelingen? De dagvoorzitter was dr. Pieter van Thiel, internist-infectioloog Tropencentrum AMC en bestuurslid CIGT/COTG. Verder deelden interessante sprekers in plenaire en parallelle sessies hun ervaringen over het verleden en gedachten over de toekomst. De dag werd af gesloten met een levendige discussie over de toevoeging van de AIGT in ontwikkelingshulp. Deze discussie werd geleid door Kiza Magendane, schrijver en beleidsondernemer die zich bezig houdt met burgerschap, identiteit, globalisering en Afrika in de wereld (geopolitiek, economie en cultuur).

TCD 2017 “Into the World”

Op 9 december 2017 vond de 10e editie van de Tropen Carrière Dag plaats, met als thema “Into the World”. Circa 270 deelnemers bespoedigden zich naar het Koninklijke Instituut van de Tropen (KIT) om hier aanwezig te zijn op de vroege zaterdagochtend. Het was een vol programma, met motiverende sprekers als professor Jos van Roosmalen, met ontzaglijk veel ervaring als arts werkend in LMIC, en Jimmy Nelson, fotograaf en professioneel inspirator. In de vroege middag kon men actief zijn in workshops, bijvoorbeeld “Help, my partner wants to travel the world”. Aansluitend was de “Into the World”-event waarbij het boek “Into the World” groots werd gepresenteerd (vanaf nu verkrijgbaar hier).

Meer impressies van de TCD 2017 zijn te vinden op onze facebook pagina.

TCD 2016 “Op de vlucht…”

Op zaterdag 19 november 2016 vond voor de negende keer de TCD plaats in het Leids universitair medisch centrum met als thema “Op de vlucht…”. Het thema “vluchten” werd door verscheidene sprekers in een breed perspectief belicht. Van de grote stromen oorlogsvluchtelingen tot de evacuatie van hulpverleners. Het ging over Nederland, over Lesbos en de Congo. Maar ook over de vlucht van de tropenarts, weg van de Nederlandse gezondheidszorg. Het doel van deze dag was om te inspireren en een licht te werpen op de actuele ontwikkelingen in een dynamisch en constant veranderend vakgebied. Tevens was er een banenmarkt en werd er informatie gegeven over de opleiding tot tropenarts.

Tropen Carrière Dag 2016: thema "Op de vlucht"

TCD 2015 “Waar ligt de grens?”

Op zaterdag 21 november 2015 vond voor de achtste keer de TCD plaats in Rotterdam met als thema "Waar ligt de grens?".Want waar ligt de grens van het tropenarts zijn? Hoe weet je waar je eigen grenzen liggen en hoe je er aan te houden? Binnen welke landen kan een tropenarts werken? En hoe blijf je verbonden met de tropen na terugkomst in Nederland?

Verschillende sprekers vertelden over hun ervaringen in de tropen, van onderzoek doen tot klinisch werk en alles daartussen. Verscheidene landen kwamen aan bod.