Het is altijd goed voor je vertrek contact op te nemen met het ziekenhuis waar je gaat werken of je nog spullen mee kan nemen.

Wees voorzichtig met het meenemen van medicijnen, over het algemeen geldt: alleen medicijnen meenemen op verzoek van het ziekenhuis en geen medicijnen meenemen die verlopen zijn. Medicijnen zijn goedkoop te krijgen via ‘IDA, Amsterdam’, maar wellicht valt er met de apotheek van het ziekenhuis waar je gewerkt hebt ook wel zaken te doen.

Bij apparatuur en hulpmiddelen hoef je iets minder kritisch te zijn. Veel spullen (hechtmateriaal, (bot)naalden e.d.) zijn opnieuw te steriliseren en veel tropenartsen in spe verzamelen tijdens hun opleiding al allerlei spullen in hun ziekenhuis. Overigens kunnen naalden wel snel bot worden. Let alleen wel op dat als je apparatuur meeneemt er nog wel spare-parts te krijgen zijn, liefst in het land zelf. Wegrottende, niet-functionerende apparatuur is alleen maar vervuilend voor een ziekenhuis.

In Nederland overbodig geworden medisch apparatuur (maar dan ook echt van alles!) kun je tegen een kleine vergoeding ophalen bij Stichting Medic, Joh. Bosboomstraat 29, 7312 LM Apeldoorn, tel: 055-3558358/fax:055-3558338

Ten slotte ga je als arts in het buitenland werken, dus neem vooral jouw stethoscoop, reflexhamer, saturatiemeter, en notitieboekje (voor lokale guidelines) mee. Andere hulpmiddelen zijn: een (opwindbare) doppler, botnaalden (handbor), oogheelkundig onderzoek apparaat (informeer hierover tijdens de studiedag oogheelkunde).